Ο JAY-Z στο Rock & Roll Hall of Fame: «Ελπίζω να δείξω στην επόμενη γενιά ότι όλα είναι δυνατά»

0

«Καθώς μεγαλώναμε, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να μπούμε στο Rock & Roll Hall of Fame».

Ο JAY-Z, ένας από τους πιο καινοτόμους και πρωτοπόρους αστέρες της ραπ, εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame το Σάββατο 30 Οκτωβρίου.

Ο ράπερ κέρδισε τη θέση του στο Rock & Roll Hall of Fame από την πρώτη χρονιά που είχε το δικαίωμα, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 25 έτη από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του, «Reasonable Doubt».

Τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες, ο JAY-Z δημιουργεί τακτικά νέα πρότυπα στη hip-hop και στην pop κουλτούρα γενικότερα με κλασικά άλμπουμ όπως το «The Blueprint» και το «The Black Album» και διαχρονικές επιτυχίες όπως τα «Hard Knock Life», «Big Pimpin’», «Izzo», «Empire State of Mind» και «The Story of O.J.».

Και ενώ η δισκογραφία του είναι απαράμιλλη, ο JAY-Z είναι πρωτοπόρος και εκτός του χώρου της μουσικής.

Έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της hip-hop το 2019 χάρη στις δραστηριότητές του στους τομείς της μόδας, του αθλητισμού και του streaming μουσικής. Τα τελευταία χρόνια, έχει χρησιμοποιήσει επίσης την πλατφόρμα του για να γίνει μία από τις πιο εξέχουσες φωνές της μουσικής για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης.

Πριν ανέβει στη σκηνή ο JAY-Z, προβλήθηκε στην οθόνη ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Barack Obama.

«Έχω στραφεί στα λόγια του JAY-Z σε διάφορα σημεία της ζωής μου, είτε καθάριζα τη σκόνη από τον ώμο μου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είτε χρησιμοποιούσα τους στίχους του στη γέφυρα Edmund Pettus κατά την 50ή επέτειο της πορείας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σήμερα, ο Jay-Z είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στην ιστορία και μια ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, ένα όνειρο που βοήθησε να το κάνουν πραγματικότητα και άλλοι νέοι άνθρωποι σαν κι εκείνον», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο JAY-Z έκανε μία αναδρομή στα πρώτα βήμα της καριέρας τους και στο δύσκολο ξεκίνημά του.

«Σε ευχαριστώ, Rock & Roll Hall of Fame, για αυτή την απίστευτη τιμή. Και ξέρετε, μεγαλώνοντας, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να μπούμε στο Rock & Roll Hall of Fame. Μας έλεγαν ότι το hip-hop ήταν μια μόδα. Όπως και το punk rock, μας έδωσε αυτή την αντικουλτούρα, αυτό το υποείδος (μουσικής), και υπήρχαν ήρωες σε αυτό», είπε.

«Όταν σκεφτόμουν τι επρόκειτο να πω απόψε, αυτοί οι ήρωες έρχονταν συνέχεια στο μυαλό μου, ο Rakim και ο Big Daddy Kane και ο KRS-One και ο Chuck D, και, φυσικά, ένας συνάδελφός μου, ο LL Cool J», συνέχισε.

«Παρακολουθούσα αυτούς τους ανθρώπους, και είχαν μεγάλες χρυσές αλυσίδες και δερμάτινα και μερικές φορές ακόμη και τα κόκκινα, μαύρα, πράσινα μενταγιόν και ό, τι φορούσαν, το φορούσαν όλοι την επόμενη μέρα. Είπα: “Αυτό θέλω να κάνω κι εγώ. Θέλω να γίνω σαν αυτούς”. Και έτσι ξεκίνησα το ταξίδι μου…», θυμήθηκε.

«Θυμάμαι μερικά από εκείνα τα raps που κάναμε και ήταν… σκουπίδια. Αλλά με κάποιο τρόπο το ξέραμε. Και τότε πήγα και ηχογράφησα ένα demo και το πήγα σε κάθε δισκογραφική εταιρεία. Και ξέρετε τι είπαν, σωστά; “Αυτό το πράγμα είναι σκουπίδι”. Αλλά είχε θράσος το hip-hop, δεν τους πιστέψαμε. Εγώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν έπαθα κατάθλιψη. Για ένα δευτερόλεπτο, δεν άλλαξα πορεία. Είπα: “Θα δημιουργήσουμε τη δική μας εταιρεία”. Αυτό είναι το hip-hop», συνέχισε.

«Ελπίζω να δείξω στην επόμενη γενιά ότι όλα είναι δυνατά. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει. Στην πραγματικότητα, ξέρω τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να πάω στο δικαστήριο. Η ζωή έχει να κάνει με την ισορροπία, αλλά ξέρετε, απόψε το απόλαυσα. Εκτιμώ αυτή την τιμή», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του ο JAY-Z.

Share.